Prawo obowiązujące w Polsce i UE dotyczące pasz zawiera szczegółowe informacje w kwestii właściwości, składu i etykietowania pasz gospodarskich i przemysłowych, a także dodatków do pasz.
Rozporządzenie (WE) Nr 183/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 12 stycznia 2005 r. ustanawiające wymagania dotyczące higieny pasz określa:
-
-
-
- Ogólne zasady higieny pasz.
- Warunki i ustalenia zapewniające możliwość śledzenia drogi paszy.
- Warunki i ustalenia dotyczące rejestracji i zatwierdzenia zakładów.
-
-
Laboratorium FoodSector oferuje Państwu badania pasz, w zakresie:
Badań mikrobiologicznych:
-
-
-
- Obecność Salmonella Spp. – metoda horyzontalna PN-EN ISO 6579-1:2017-04,
- Obecność i/lub liczba Listeria monocytogenes – metoda horyzontalna PN-EN ISO 11290-2:2017-07,
- Ogólna liczba drobnoustrojów- metoda horyzontalna PN-EN ISO 4833-1:2013-12, PN-EN ISO 4833-2:2013-1,
- Obecność i/lub liczba Clostridium perfringes – metoda horyzontalna PN-EN ISO 7937:2005,
- Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich (Staphylococcus aureus i innych) – metoda horyzontalna PN-EN ISO 6888-2:2022-03,
-
-
Badań fizykochemicznych:
-
-
-
- Podstawowe składniki pokarmowe:
- sucha masa,
- wilgotność,
- popiół surowy,
- tłuszcz surowy,
- skrobia,
- włókno,
- białko,
- Oznaczenie aminokwasów (aminokwasy ogólne, siarkowe, tryptofan),
- Oznaczenie witaminy: A, E, żelaza, miedzi, manganu i cynku,
- Oznaczenie pH.
- Podstawowe składniki pokarmowe:
-
-