Badania żywności

FoodSector jest firmą, która specjalizuję się w wykonywaniu badań laboratoryjnych, spełniając wymagania stawiane przez normę PN-EN ISO/IEC 17025:2018-02.

Foodsector oferuje Państwu szeroki zakres akredytowanych badań żywności, z wykorzystaniem:

    • Pracowni chemicznej – odpowiedzialnej za przeprowadzenie analiz podstawowych właściwości fizykochemicznych produktów spożywczych:
        • sucha masa / zawartość wody,
        • białko,
        • tłuszcz,
        • pH,
        • popiół ogólny,
        • popiół nierozpuszczalny w HCl,
        • zawartość cukrów ogółem i redukujących,
        • gęstość,
        • lepkość,
        • błonnik pokarmowy,
        • sól.

oraz badań z wykorzystaniem metod spektofotometrycznych oraz wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC) i chromatografii gazowej  (GC), wśród nich oznaczenia zawartości m. in.

        • polifenoli ogółem,
        • flawonoidów ogółem,
        • witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K) i wodzie (C, B),
        • karotenoidy,
        • katechiny,
        • izoflawony,
        • sterole,
        • kofeiny,
        • kwasy organiczne,
        • konserwanty (kwas benzoesowy, sorbowy oraz ich sole).
    • Pracowni mikrobiologicznej, w której przeprowadzane są badania mikrobiologiczne m. in.
        • Campylobacter,
        • Clostridium perfringens,
        • Cronobacter,
        • Enterobacteriaceae,
        • Escherichia coli,
        • Gronkowce koagulazo-dodatnie,
        • Listeria monocytogenes,
        • Ogólnej liczby drobnoustrojów,
        • Przypuszczalne Bacillus cereus,
        • Salmonella Enteritidis,
        • Salmonella,
        • Salmonella Typhimurium.
    • Pracowni analizy sensorycznej, gdzie oceniane są produkty, zgodnie z metodykami PN-EN ISO, m. in.:
        • metodą duo-trio,
        • metodą skalowania,
        • testem porównań,
        • metodą parzystą,
        • metodą trójkową.

Wyniki oraz sprawozdania z badań (także w języku angielskim) przesyłamy w formie papierowej pocztą tradycyjną lub w formie pliku pocztą elektroniczną.