FoodSector jest firmą, która specjalizuję się w wykonywaniu badań laboratoryjnych, spełniając wymagania stawiane przez normę PN-EN ISO/IEC 17025:2018-02.
Foodsector oferuje Państwu szeroki zakres akredytowanych badań żywności, z wykorzystaniem:
-
- Pracowni chemicznej – odpowiedzialnej za przeprowadzenie analiz podstawowych właściwości fizykochemicznych produktów spożywczych:
-
- sucha masa / zawartość wody,
- białko,
- tłuszcz,
- pH,
- popiół ogólny,
- popiół nierozpuszczalny w HCl,
- zawartość cukrów ogółem i redukujących,
- gęstość,
- lepkość,
- błonnik pokarmowy,
- sól.
-
- Pracowni chemicznej – odpowiedzialnej za przeprowadzenie analiz podstawowych właściwości fizykochemicznych produktów spożywczych:
oraz badań z wykorzystaniem metod spektofotometrycznych oraz wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC) i chromatografii gazowej (GC), wśród nich oznaczenia zawartości m. in.
-
-
-
- polifenoli ogółem,
- flawonoidów ogółem,
- witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K) i wodzie (C, B),
- karotenoidy,
- katechiny,
- izoflawony,
- sterole,
- kofeiny,
- kwasy organiczne,
- konserwanty (kwas benzoesowy, sorbowy oraz ich sole).
-
-
-
- Pracowni mikrobiologicznej, w której przeprowadzane są badania mikrobiologiczne m. in.
-
- Campylobacter,
- Clostridium perfringens,
- Cronobacter,
- Enterobacteriaceae,
- Escherichia coli,
- Gronkowce koagulazo-dodatnie,
- Listeria monocytogenes,
- Ogólnej liczby drobnoustrojów,
- Przypuszczalne Bacillus cereus,
- Salmonella Enteritidis,
- Salmonella,
- Salmonella Typhimurium.
-
- Pracowni mikrobiologicznej, w której przeprowadzane są badania mikrobiologiczne m. in.
-
- Pracowni analizy sensorycznej, gdzie oceniane są produkty, zgodnie z metodykami PN-EN ISO, m. in.:
-
- metodą duo-trio,
- metodą skalowania,
- testem porównań,
- metodą parzystą,
- metodą trójkową.
-
- Pracowni analizy sensorycznej, gdzie oceniane są produkty, zgodnie z metodykami PN-EN ISO, m. in.:
Wyniki oraz sprawozdania z badań (także w języku angielskim) przesyłamy w formie papierowej pocztą tradycyjną lub w formie pliku pocztą elektroniczną.