Analiza żywności

Firma FoodSector oferuje Państwu szereg analiz żywności dla produktów, należących do poniższych grup:

          • kawy, herbaty, kakao, herbat owocowych oraz ziołowych,
          • mięsa, podrobów i produktów mięsnych, drobiu, podrobów i produktów drobiarskich,
          • mleka i produktów mlecznych,
          • napoi alkoholowych,
          • olei i tłuszczy roślinnych oraz zwierzęcych,
          • ryb, owoców morza i ich przetworów,
          • słodyczy i wyrobów cukierniczych,
          • suplementów diety,
          • środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego,
          • warzyw i przetworów warzywnych,
          • wód mineralnych i napoi bezalkoholowych,
          • wyrobów garmażeryjnych,
          • ziaren zbóż i przetworów zbożowo mącznych,
          • ziół i przypraw.

Prawodawstwo Polskie i Unii Europejskiej obliguje producentów żywności do umieszczenia na etykiecie środka spożywczego pewnych informacji, wśród nich jest wartość odżywcza danego produktu.  Laboratorium FoodSector oferuje Państwu pakiet badań obejmujący analizę wartości odżywczych:

          • wartość energetyczna,
          • zawartość tłuszczu:
              • w tym kwasów tłuszczowych nasyconych,
          • węglowodanów:
              • w tym cukrów,
          • białka,
          • soli.

Nasza firma oferuje Państwu również badania na:

          • zawartość metali szkodliwych dla zdrowia:
              • ołów,
              • kadm,
              • arsen,
              • rtęć,
              • cyna (dotyczy produktów w puszkach),
          • zawartość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) – benzo[a]pirenu oraz sumy benzo[a]pirenu, benz[a]antracenu, benzo[b]fluorantenu i chryzenu,
          • profil kwasów tłuszczowych,
          • zawartość azotynów i azotanów,
          • zawartość witamin A, D, E, K, C i grupy B,
          • zawartość substancji konserwujących:
              • kwas sorbowy i jego sole w przeliczeniu na kwas sorbowy,
              • kwas benzoesowy i jego sole w przeliczeniu na kwas benzoesowy,
          • zawartość substancji słodzących:
              • acesulfam K,
              • aspartam,
              • sacharyna i jej sole,