Rozwój produktu spożywczego

Rozwój produktów spożywczych jest kluczowym i krytycznym etapem, który w procesie projektowania wymaga spojrzenia na szeroki zakres aspektów obejmujących m. in. dobór odpowiedniej receptury, pozycjonowanie na rynku, określenie źródła pozyskiwania surowców, tak by spełnić oczekiwania jakie stawiają klienci, w zakresie jakości, cech organoleptycznych: smak, zapach, wygląd, tekstura i zapewnić zgodność z obowiązującymi przepisami na rynku lokalnym i docelowym.

Podczas reformulacji dotychczasowo istniejących produktów, zmiana składu środka spożywczego może być spowodowana:

          • chęcią dostosowania produktu do aktualnych trendów,
          • chęcią spełnienia oczekiwań konsumentów,
          • dążeniem do opracowania wegańskiej wersji produktów,
          • dążeniem do opracowania naturalnego produktu,
          • chęcią wzbogacenia produktu w substancje bioaktywne,
          • dążeniem do opracowania produktu o obniżonej kaloryczności.

Laboratorium FoodSector oferuje Państwu kompleksowe badania żywności, obejmujących:

          • analizę składu i wartości odżywczej metodami fizykochemicznymi,
          • badania mikrobiologiczne,
          • analizy dodatków do żywności,
          • przeprowadzenie badań konsumenckich,
          • badania porównawcze z optymalizacją jakości sensorycznej żywności,
          • badania stabilności procesu produkcyjnego, przez ocenę próbek żywności pochodzących z różnych partii produkcyjnych,
          • opracowanie specyfikacji produktów żywnościowych.