Prawo obowiązujące w Polsce i UE dotyczące pasz zawiera szczegółowe informacje w kwestii właściwości, składu i etykietowania pasz gospodarskich i przemysłowych, a także dodatków do pasz.
Rozporządzenie (WE) Nr 183/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 12 stycznia 2005 r. ustanawiające wymagania dotyczące higieny pasz określa:
Materiał poddawany badaniom:
Laboratorium FoodSector oferuje Państwu badania pasz, w zakresie:
Badań mikrobiologicznych:
Badań fizykochemicznych:
W celu oceny jakości pasz coraz częściej oznaczana jest liczba bakterii probiotycznych, zarówno w mieszankach paszowych jak
i dodatkach paszowych. Laboratorium FoodSector ma do Państwa dyspozycji badania oparte na normach, wśród nich:
Mieszanki pasz
Pasze są jednym z elementów wpływających na jakość końcową i bezpieczeństwo mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb oraz produktów pochodzenia zwierzęcego (jaja, mleko). Zwierzęta karmione paszą ubogą w składniki odżywcze lub z obecnością składników niepożądanych (np. mykotoksyny, leki weterynaryjne, pestycydy) nie będą się prawidłowo rozwijać co może skutkować niewielkim przyrostem masy mięśniowej, ale również produkty od nich mogą być pozyskiwane w mniejszych ilościach, a także gorszej jakości. Stan użytków zielonych oraz produkowanych z nich pasz wpływają także na kondycję i zdrowie zwierząt ich dobrostan oraz na jakość produktów zwierzęcych.
Odpowiednio dobrane składniki pasz i zbilansowane żywienie zwierząt hodowlanych jest szczególnie ważne z ich odpowiednim rozwojem a co najważniejsze z wynikami produkcyjnymi.
Firma FoodSector stworzy mieszankę pasz odpowiednio dobraną pod względem odżywczym dla danej grupy zwierząt hodowlanych. Zgodnie z odpowiednimi normami, ale również Państwa preferencjami, stworzymy mieszankę pasz tak, aby żywione zwierzęta otrzymywały starannie wyselekcjonowane pasze pełnoporcjowe, które będą zawierały bogaty skład witamin i składników mineralnych, wpływając pozytywnie na zdrowie i rozwój zwierząt.