Badania opakowań i produktów non food
OPAKOWANIA
Badanie materiałów, opakowań i wyrobów pod kątem uwalniania substancji do żywności jest szczególnie ważnym aspektem jeśli chodzi końcową jakość oraz bezpieczeństwo gotowych produktów.
„Zgodnie z art. 3 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 1935/2004 uwalnianie się substancji z materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością nie powinno powodować niedopuszczalnych zmian w składzie żywności”.
Obecnie około 98% produktów spożywczych wymaga opakowania, tak więc producenci opakowań i większość producentów żywności musi dysponować wynikami badań wykazującymi zgodność materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu żywnością z aktualnymi regulacjami prawnymi.
Laboratorium FoodSector wykona dla Państwa badania opakowań: szklanych, z tworzyw sztucznych,
puszek, wieczek oraz różnego rodzaju zamknięć, w zakresie:
- badań fizyko-chemicznych i mechanicznych,
- składu gazów w opakowaniach (MAP/CAP),
- badań mikrobiologicznych:
- ogólnej liczby drobnoustrojów tlenowych mezofilnych,
- drożdży i pleśni,
- o bakterii z grupy coli i Escherichia coli,
badań migracji z opakowania do żywności:
- badanie migracji globalnej (określenie łącznej masy wszystkich substancji nielotnych uwolnionych z opakowania,
- w określonych warunkach badania, do płynu modelowego imitującego daną żywność),
- badanie migracji specyficznej (polega na określeniu ilości danej substancji, która uwolniła się z materiału lub wyrobu,
w określonych warunkach badania, do żywności lub płynu modelowego imitującego daną żywność),
- oceny jakości za pomocą zmysłów (wykazanie obecności obcego smaku i zapachu w żywności).
PRODUKTY NON FOOD
Do produktów typu NON FOOD zaliczyć można wszelkiego rodzaju artykuły chemiczne, środki higieniczne oraz kosmetyki.
FoodSector wykona badania produktów typu NON FOOD:
a) Chemii gospodarczej i kosmetyków wykorzystywanych w zakładach przetwórstwa spożywczego w zakresie:
- badań fizykochemicznych,
- oceny czystości mikrobiologicznej surowców oraz produktów gotowych,
- potwierdzenia zgodności produktu ze specyfikacjami jakościowymi,
- badań stabilności,
b) Środków dezynfekujących stosowanych w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym oraz medycznym w zakresie:
- badań migracji globalnej i specyficznej,
- skuteczności ich działania (działanie bakteriobójcze, grzybobójcze, sporobójcze),
- oceny sensorycznej przekazywania smaku i zapachu w czasie kontaktu z żywnością,
- oceny organoleptycznej w zakresie wyglądu, szczelności oraz trwałości nadruku.