Badania pasz
Prawo obowiązujące w Polsce i UE dotyczące pasz zawiera szczegółowe informacje w kwestii właściwości, składu i etykietowania pasz gospodarskich i przemysłowych, a także dodatków do pasz.
Rozporządzenie (WE) Nr 183/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 12 stycznia 2005 r. ustanawiające wymagania dotyczące higieny pasz określa:
- Ogólne zasady higieny pasz.
- Warunki i ustalenia zapewniające możliwość śledzenia drogi paszy.
- Warunki i ustalenia dotyczące rejestracji i zatwierdzenia zakładów.
Laboratorium FoodSector oferuje Państwu badania pasz, w zakresie:
Badań mikrobiologicznych:
- Obecność Salmonella Spp. – metoda horyzontalna PN-EN ISO 6579-1:2017-04,
- Obecność i/lub liczba Listeria monocytogenes – metoda horyzontalna PN-EN ISO 11290-2:2017-07,
- Ogólna liczba drobnoustrojów- metoda horyzontalna PN-EN ISO 4833-1:2013-12, PN-EN ISO 4833-2:2013-1,
- Obecność i/lub liczba Clostridium perfringes – metoda horyzontalna PN-EN ISO 7937:2005,
- Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich (Staphylococcus aureus i innych) – metoda horyzontalna PN-EN ISO 6888-2:2022-03,
Badań fizykochemicznych:
Podstawowe składniki pokarmowe:
- sucha masa,
- wilgotność,
- popiół surowy,
- tłuszcz surowy,
- skrobia,
- włókno,
- białko,
- Oznaczenie aminokwasów (aminokwasy ogólne, siarkowe, tryptofan),
- Oznaczenie witaminy: A, E, żelaza, miedzi, manganu i cynku,
- Oznaczenie pH.
W celu oceny jakości pasz coraz częściej oznaczana jest liczba bakterii probiotycznych, zarówno w mieszankach paszowych jak
i dodatkach paszowych. Laboratorium FoodSector ma do Państwa dyspozycji badania oparte na normach, wśród nich:
- wykrywanie i oznaczanie liczby szczepów drożdży probiotycznych – PN-EN 15789:2022-04,
- wykrywanie i oznaczanie liczby Enterococcus – PN-EN 15788:2022-04,
- wykrywanie i oznaczanie liczby przypuszczalnych Bacillus spp. – PN-EN 15784:2022-04,
- wykrywanie i oznaczanie liczby Bifidobacterium spp. – PN-EN 15785:2009,
- wykrywanie i oznaczanie liczby Pediococcus spp. – PN-EN 15786:2022-04,
- wykrywanie i oznaczanie liczby Lactobacillus spp. – PN-EN 15787:2022-04.