Monitoring środowiska w procesach produkcji żywności
Utrzymanie odpowiedniej czystości pod względem fizykochemicznym jak i mikrobiologicznym jest ważnym aspektem podczas wytwarzania żywności. Zgodnie z obowiązującymi przepisami, producent zobowiązany jest do kontroli całego procesu produkcyjnego począwszy od surowca poprzez cały cykl produkcyjny aż do gotowego produktu.
Testowanie próbek pobranych z obszaru produkcji i obrotu żywnością jest skutecznym sposobem na wykrycie oraz przeciwdziałanie drobnoustrojom chorobotwórczym, które mogą przedostać się do produktów spożywczych. Drobnoustroje znajdujące się na powierzchni maszyn, urządzeń a nawet na rękach bądź ubraniach pracowników mogą stanowić wtórne źródło zanieczyszczeń surowców, półproduktów oraz wyrobów gotowych.
Głównym celem monitoringu jest pozyskanie oraz interpretacja wyników badań środowiskowych w procesach produkcji żywności co pozwali na podjęcie działań w przypadku wystąpienia niezgodności. Wczesne wykrycie umożliwi zapobiegnięcie zakażeniu żywności, które mogłoby wpłynąć na jakość wytwarzanego produktu bądź zdrowia człowieka.
FoodSector pozyskuje informacje dotyczące warunków higienicznych produkcji w obrębie:
- skuteczności działania systemu mycia i dezynfekcji powierzchni, maszyn i urządzeń,
- jakości mikrobiologicznej powietrza,
- higieny pracowników.
Oferta kierowana jest w szczególności do:
- producentów żywności,
- producentów opakowań przeznaczonych do produktów spożywczych.
Rodzaje badań czystości mikrobiologicznej przeprowadzanych przez naszą firmę:
- badanie powietrza metodą sedymentacyjną,
- badanie powierzchni metodą wymazów,
- badanie powierzchni (blaty, ściany, odzież) metodą kontaktową,
- badanie czystości rąk pracowników metodą kontaktową.