Rozwój produktu spożywczego

Rozwój produktów spożywczych jest kluczowym i krytycznym etapem, który w procesie projektowania wymaga spojrzenia na szeroki zakres aspektów obejmujących m. in. dobór odpowiedniej receptury, pozycjonowanie na rynku, określenie źródła pozyskiwania surowców, tak by spełnić oczekiwania jakie stawiają klienci, w zakresie jakości, cech organoleptycznych: smak, zapach, wygląd, tekstura i zapewnić zgodność z obowiązującymi przepisami na rynku lokalnym i docelowym.

Podczas reformulacji dotychczasowo istniejących produktów, zmiana składu środka spożywczego może być spowodowana:

  • chęcią dostosowania produktu do aktualnych trendów,
  • chęcią spełnienia oczekiwań konsumentów,
  • dążeniem do opracowania wegańskiej wersji produktów,
  • dążeniem do opracowania naturalnego produktu,
  • chęcią wzbogacenia produktu w substancje bioaktywne,
  • dążeniem do opracowania produktu o obniżonej kaloryczności.

 

Laboratorium FoodSector oferuje Państwu kompleksowe badania żywności, obejmujących:

  • analizę składu i wartości odżywczej metodami fizykochemicznymi,
  • badania mikrobiologiczne,
  • analizy dodatków do żywności,
  • przeprowadzenie badań konsumenckich,
  • badania porównawcze z optymalizacją jakości sensorycznej żywności,
  • badania stabilności procesu produkcyjnego, przez ocenę próbek żywności pochodzących z różnych partii produkcyjnych,
  • opracowanie specyfikacji produktów żywnościowych.

Skontaktuj się z nami, aby dowiedzieć się więcej o naszych usługach i tym, jak możemy wspierać Twój biznes.