Rozwój produktu spożywczego
Rozwój produktów spożywczych jest kluczowym i krytycznym etapem, który w procesie projektowania wymaga spojrzenia na szeroki zakres aspektów obejmujących m. in. dobór odpowiedniej receptury, pozycjonowanie na rynku, określenie źródła pozyskiwania surowców, tak by spełnić oczekiwania jakie stawiają klienci, w zakresie jakości, cech organoleptycznych: smak, zapach, wygląd, tekstura i zapewnić zgodność z obowiązującymi przepisami na rynku lokalnym i docelowym.
Podczas reformulacji dotychczasowo istniejących produktów, zmiana składu środka spożywczego może być spowodowana:
- chęcią dostosowania produktu do aktualnych trendów,
- chęcią spełnienia oczekiwań konsumentów,
- dążeniem do opracowania wegańskiej wersji produktów,
- dążeniem do opracowania naturalnego produktu,
- chęcią wzbogacenia produktu w substancje bioaktywne,
- dążeniem do opracowania produktu o obniżonej kaloryczności.
Laboratorium FoodSector oferuje Państwu kompleksowe badania żywności, obejmujących:
- analizę składu i wartości odżywczej metodami fizykochemicznymi,
- badania mikrobiologiczne,
- analizy dodatków do żywności,
- przeprowadzenie badań konsumenckich,
- badania porównawcze z optymalizacją jakości sensorycznej żywności,
- badania stabilności procesu produkcyjnego, przez ocenę próbek żywności pochodzących z różnych partii produkcyjnych,
- opracowanie specyfikacji produktów żywnościowych.